Alaskan Klee Kai - Informatie over het ras, verzorging en gezondheid (2024)

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid
Groep Niet erkende rassen
Land van oorsprong Alaska
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Weetjes over de Alaskan Klee Kai

De Alaskan Klee Kai is een bijzondere en zeldzame hond. Ondanks hun kleine formaat, lijken ze op miniatuurversies van sledehonden. Dit ras, ontwikkeld in de late jaren '70, is perfect voor liefhebbers van actieve en intelligente honden.

Geen Alaskische oorsprong

Ondanks hun naam, komen Alaskan Klee Kais niet uit Alaska. Dit ras werd in Californië ontwikkeld.

Zeldzaam ras

De Alaskan Klee Kai is relatief nieuw en zeldzaam, wat hen extra bijzonder maakt.

Kleurveranderende ogen

Veel Alaskan Klee Kais hebben heterochromie, wat betekent dat ze twee verschillende kleuren ogen kunnen hebben.

Stembandloos huilen

Ze hebben een unieke huil die soms klinkt alsof ze geen stembanden hebben.

Actieve jagers

Met een sterk jachtinstinct gaan ze soms achter kleinere dieren aan.

Escape artists

Deze honden staan bekend als behendige ontsnappers. Een goede omheining is dus een must!

Niet blaffen maar praten

Veel eigenaren beweren dat hun Klee Kais eerder 'praten' dan blaffen.

Drie maten

Ze komen in drie maten: toy, mini en standaard.

Snelle leerlingen

Met de juiste training leren ze snel veel trucs.

Borstelbehoefte

Hun vacht varieert van kort tot lang en ze hebben regelmatig borstelen nodig.

Schuw voor vreemden

In het begin zijn ze terughoudend bij vreemden, maar ze zijn loyaal aan hun familie.

Lange levensduur

Met goede zorg kunnen ze tot 15 jaar of langer leven.

Energie voor dagen

Ondanks hun kleine formaat hebben ze veel energie en houden van spelletjes en wandelingen.

Wasberengezicht

Hun gezicht lijkt door de markeringen op dat van een wasbeer.

Klimmers

Ze klimmen graag en hebben soms kat-achtige neigingen.

Couch potatoes

Ondanks hun energie houden ze er ook van om op de bank te knuffelen.

Liefde voor sneeuw

Net als hun grotere Husky-neven, houden Klee Kais van spelen in de sneeuw.

Glimmende vacht

Hun vacht kan glanzend worden met de juiste verzorging en voeding.

Algemeen voorkomen

De ( Alaskan ) Klee Kai of de 'Mini-Husky' is een zeer zeldzaam ras dat veel van een dwerghusky wegheeft en speciaal om zijn uiterlijk is gefokt. Hij heeft ook de kleuren van de Husky. De fokkerij begon in de jaren zeventig; pas in 1988 was het nieuwe ras een feit.

De Alaskan Klee Kai is een relatief nieuw hondenras, dat voor het eerst werd ontwikkeld in de jaren '70 door een vrouw genaamd Linda Spurlin in Wasilla, Alaska. Ze wilde een hond creëren die leek op de Alaskan Husky, maar dan in een kleiner, gezelschapsformaat. Het ras heeft dus niet echt traditionele wortels in Alaska, ondanks wat de naam doet vermoeden.

Om dit te bereiken, kruiste Spurlin de Alaskan Husky met kleinere rassen zoals de Siberische Husky, de American Eskimo Dog en de Schipperke. Het resultaat van deze kruisingen was de Alaskan Klee Kai, een miniatuurversie van de Alaskan Husky.

Hoewel het ras oorspronkelijk werd gefokt voor persoonlijk gebruik, begon het aan populariteit te winnen naarmate meer mensen het ontdekten. In 1988 besloot Spurlin het ras officieel te erkennen en begon ze het te promoten.Omdat het ras nog steeds zeldzaam is, eigenlijk nog in opbouw, wordt veel nadruk gelegd op de rasstandaard. Oorspronkelijk was de benaming 'Klee Kai of Alaska', maar in 1995 werd dit gewijzigd in 'Alaskan Klee Kai'.

De Alaskan Klee Kai is een klein tot middelgroot ras dat veel van de kenmerken van zijn grotere tegenhanger, de Alaskan Husky, heeft behouden.

Een Alaskan Klee Kai opvoeden

De meeste Alaskan Klee Kai’s passen in principe niet zo goed in de rol van doorsnee gezinshond, al zou een sportief ingesteld gezin nog wel tot de mogelijkheden behoren. Overweegt u een Alaskan Klee Kai aan te schaffen, dan is het verstandig eerst contact op te nemen met een specialist op het gebied van poolhonden en/of de rasvereniging.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Alaskan Klee Kai? Kijk dan op onze Alaskan Klee Kai opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Alaskan Klee Kai is een opvallende hond met een uniek uiterlijk. Dit ras combineert het stoere voorkomen van een sledehond met een kleiner formaat, wat hen zeer aantrekkelijk maakt voor hondenliefhebbers.

Grootte en bouw

Alaskan Klee Kais komen in drie maten: toy (tot 33 cm), miniatuur (33-38 cm) en standaard (38-43 cm). Ze hebben een compacte, maar goed gespierde bouw.

Vacht

Hun vacht is dubbel en kan variëren van kort tot lang. De bovenvacht is recht en stug, terwijl de ondervacht zacht en dicht is. Ze komen in verschillende kleuren, waaronder zwart-wit, grijs-wit, rood-wit en volledig wit. Regelmatig borstelen is nodig om de vacht in goede conditie te houden en losse haren te verwijderen.

Ogen

De ogen van de Alaskan Klee Kai zijn amandelvormig en kunnen blauw, bruin, groen of een combinatie van deze kleuren zijn. Veel honden van dit ras hebben heterochromie, wat betekent dat ze twee verschillende kleuren ogen hebben, wat hen een uniek uiterlijk geeft.

Gezichtsmarkeringen

Een van de meest kenmerkende aspecten van de Alaskan Klee Kai is hun gezicht. Ze hebben vaak opvallende markeringen die doen denken aan een wasbeer, met een masker dat hun ogen en soms hun wangen en neus omvat.

Oren en staart

Hun oren zijn driehoekig en staan rechtop, wat bijdraagt aan hun alerte uitstraling. De staart is dichtbehaard en wordt vaak over de rug gedragen in een sierlijke krul.

Algemene uitstraling

Al met al straalt de Alaskan Klee Kai een mix uit van speelsheid en elegantie. Ze hebben een expressieve en alerte blik, wat hen een charmante en aanhankelijke metgezel maakt.

Aard

De Alaskan Klee Kai isalert, intelligent, en nieuwsgierig, maar kan ook een beetje gereserveerd of schuchter zijn bij vreemden. Dit maakt hen ook goede waakhonden. Ze zijn vaak erg gehecht aan hun eigenaren en kunnen het goed vinden met kinderen en andere huisdieren, mits ze goed gesocialiseerd zijn.

Dit ras heeft regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig vanwege hun energieniveau en intelligentie. Hoewel ze kleiner zijn, hebben ze nog steeds veel van de energie en het uithoudingsvermogen van hun voorouders die werden gebruikt voor het trekken van sleden in koude klimaten.

Beweging

De Alaskan Klee Kai is zeker geen hond voor een flat. Het ras staat bekend om zijn enorme uithoudingsvermogen en vereist dan ook veel beweging. Trainen met de slee is ideaal, al is dat in onze contreien niet zo evident.

De Alaskan Klee Kai is een energiek en actief ras. Hoewel ze kleiner zijn dan hun grotere tegenhangers zoals de Alaskan Husky, hebben ze nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid dagelijkse beweging nodig.

  • Dagelijkse wandelingen: Ze hebben baat bij dagelijkse wandelingen van minimaal 30 minuten tot een uur. Deze wandelingen helpen om hun energie te kanaliseren en geven hen ook de kans om hun omgeving te verkennen.
  • Spelactiviteiten: Buiten wandelingen, genieten ze van spelletjes zoals apporteren, trekspelletjes en behendigheidsoefeningen. Deze activiteiten helpen niet alleen om hen fysiek uit te putten, maar ook om hen mentaal te stimuleren.
  • Mentale stimulatie: Het is belangrijk om hun intelligentie en nieuwsgierigheid te prikkelen. Denkspelletjes, interactief speelgoed en trainingssessies zijn uitstekend om hen bezig te houden.
  • Sociale interactie: De Alaskan Klee Kai is een sociaal ras dat het ook leuk vindt om met andere honden te spelen. Regelmatige speelafspraakjes of bezoekjes aan de hondenpark kunnen goed zijn voor hun sociale ontwikkeling.
  • Veilige speelruimte: Als je een tuin of een veilig omheind gebied hebt, zal je Alaskan Klee Kai waarschijnlijk genieten van de mogelijkheid om rond te rennen en te spelen. Ze zijn bekend als ontsnappers, dus zorg ervoor dat de omheining hoog en veilig is.

Als ze niet voldoende beweging en stimulatie krijgen, kunnen ze tekenen van verveling of angst gaan vertonen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag zoals blaffen, graven of kauwen.

Erfelijke ziekten

De Alaskan Klee Kai is over het algemeen een gezond ras, maar zoals bij veel rashonden kunnen er enkele erfelijke ziektes voorkomen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze mogelijke gezondheidsproblemen om je hond de best mogelijke zorg te kunnen bieden.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed gevormd zijn. Dit kan leiden tot pijn en kreupelheid. Regelmatige veterinaire controles en een gezond dieet kunnen helpen om dit probleem te beheersen.

Luxerende Patella

Luxerende patella, of een losse knieschijf, komt voor wanneer de knieschijf uit zijn normale positie schuift. Dit kan ongemak en mobiliteitsproblemen veroorzaken. Chirurgie kan in ernstige gevallen nodig zijn.

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

PRA is een erfelijke oogziekte die leidt tot een geleidelijke achteruitgang van het netvlies en uiteindelijk tot blindheid. Regelmatige oogonderzoeken door een specialist kunnen helpen om deze aandoening vroegtijdig op te sporen.

Auto-immuunziektes

Alaskan Klee Kais kunnen vatbaar zijn voor bepaalde auto-immuunziektes, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt. Symptomen variëren afhankelijk van de specifieke ziekte, maar kunnen huidproblemen, vermoeidheid en koorts omvatten.

Hartproblemen

Er kunnen verschillende aangeboren hartproblemen voorkomen bij dit ras, waaronder hartklepaandoeningen en cardiomyopathie. Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel om deze problemen tijdig te identificeren en te behandelen.

Schildklieraandoeningen

Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert, kan leiden tot gewichtstoename, lethargie en huidproblemen. Behandeling omvat meestal levenslange medicatie.

Factor VII Deficiëntie

Factor VII deficiëntie is een bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden na verwondingen of operaties. Genetische tests kunnen helpen om deze aandoening op te sporen.

Zorg voor een gezonde Klee Kai

Bij het kiezen van een Alaskan Klee Kai is het belangrijk om een gerenommeerde fokker te vinden die gezondheidstests uitvoert op hun fokhonden. Regelmatige veterinaire controles, een gebalanceerd dieet en voldoende beweging zijn cruciaal om je hond gezond te houden.

Door bewust te zijn van deze erfelijke ziektes en preventieve maatregelen te nemen, kun je de levenskwaliteit van je Alaskan Klee Kai optimaliseren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Alaskan Klee Kai - Informatie over het ras, verzorging en gezondheid (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5523

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.