Lastnosti zlate ribice, hranjenje in nega ▷➡️ Postposmo (2024)

Smiselno je, da je zlata ribica najljubši hišni ljubljenček otrok in odraslih, saj so majhne ribice privlačne barve, za katere je zelo enostavno skrbeti. Prav tako je zelo pogosta vrsta v akvarijih po vsem svetu, saj so zelo mirni in miroljubni, zato so idealni spremljevalci za druge ribe. V tem članku vam bomo povedali o njegovih značilnostih, prehrani in negi.

Lastnosti zlate ribice, hranjenje in nega ▷➡️ Postposmo (1)

Kaj je zlata ribica?

Na splošno so ribe ena najboljših alternativ, ko gre za hišne ljubljenčke, še bolj pa, ko so za malčke v hiši. Te drobne živali so lahko v veliko pomoč pri učenju skrbi in uživanja v družbi drugega živega bitja ter na enak način resno jemljejo odgovornost, ki jo prinaša hišni ljubljenček. Zlata ribica ni nobena izjema zaradi svojih številnih vrlin.

Izvor Carassius auratus, kot je njegovo znanstveno ime, sega na Kitajsko, saj so jih tam vzgajali v majhnih akvarijih za prehrano ljudi in postali hišni ljubljenčki. Predniki zlatih ribic so bili v starodavni Kitajski lahka tarča za ulov in nato vzrejo v ujetništvu. Od takrat se na drugih območjih regije širi težnja po ustvarjanju ribnikov za razmnoževanje rib in njihovo križanje med vrstami, kar ima za posledico ribe s tisto posebno zlato obarvanostjo, ki je danes tako pogosta v vseh domovih.

Zaradi tega je zlata ribica ali imenovana tudi zlata ribica postala ena izmed pionirskih vrst za udomačevanje. Čeprav bo vplival tudi vrsta ribe, je zlati karac zaradi spremembe življenjskega prostora celo spremenil svojo težo in velikost. Njegova velikost bo odvisna od genetike in nege, ta ribica lahko meri 10, 60 ali celo 90 centimetrov v dolžino. Po drugi strani pa se njihova teža razlikuje glede na to, ali so bili vzgojeni v naravnem okolju ali ne, v ujetništvu tehtajo približno 1,5 kilograma, v morju pa do tri.

Podobno bo na njihovo povprečno življenjsko dobo vplivala tudi oskrba in kje so vzgojeni, torej v ujetništvu ali v naravnem habitatu, vendar običajno živijo okoli 15 let. Te živali sploh niso nasilne, nasprotno, precej so družabne, zato jih je mogoče hraniti v akvariju z drugimi ribami in se ne bo zgodilo popolnoma nič. Zlate ribice so rumene barve, ki jo na prvi pogled lahko opazimo kot zlato zaradi oranžnih tonov na repu in plavuti, ki so zelo uporabni pri hranjenju.

lastnosti

Ena najbolj izjemnih značilnosti te ribe je njena posebna barva, ki poudarja svetlo rumene in oranžne tone po telesu, kar ji daje zlat videz. Kljub temu včasih obstajajo primeri zlate ribice z majhnimi belimi pikami. Ti imajo poseben način plavanja, ker so zelo spretni in hitri, še bolj pa pri iskanju hrane. Poleg tega se zlati krapi običajno zadržujejo v skupini, da se ne bi počutili ogrožene s strani kakšnega plenilca in se na enak način zaščitili drug drugega.

Lastnosti zlate ribice, hranjenje in nega ▷➡️ Postposmo (2)

Dolžina te ribe je približno 60 cm. Vendar pa glede na skrb, ki jim je bila namenjena, skupaj z njihovo genetiko, obstajajo primerki, ki so dosegli 90 centimetrov. Po drugi strani pa je teža še en vidik, ki se pri zlatih ribicah lahko razlikuje, saj bo odvisna od številnih dejavnikov, na primer od tega, ali je bila vzgojena v ujetništvu ali v naravnem habitatu. Če je riba vse življenje preživela na odprtem morju, lahko tehta tudi do 30 kilogramov, če pa je bila vzrejena v ujetništvu, pa je njena teža manj kot polovica, ker ni imela dovolj prostora za pravilno rast in razvoj.

Zlate ribice so zelo dolgožive, zaradi česar so najprimernejši hišni ljubljenčki, saj vam jih ne bo treba tako pogosto zamenjati. Pričakovana življenjska doba zlate ribice je precej visoka, živi lahko od 15 do 40 let. Tako kot pri velikosti in teži bo tudi to povprečje odvisno od zagotovljene oskrbe, kot sta pravilna prehrana in ustrezen življenjski prostor.

Poleg tega so te ribe zelo prijetne in prijazne, lastnosti, zaradi katerih so ene izmed najljubših hišnih ljubljenčkov po vsem svetu. Z drugimi vrstami je miren in miroljuben, zato lahko mirno sobivajo z drugimi ribami na istem območju. Vendar ne pozabite, da si ne morejo deliti življenjskega prostora z ribami, ki so manjše od njih, saj lahko zlahka postanejo njihova hrana.

Najbolje ga je združiti s primerki iste vrste. Ker so družabne živali, jih je običajno videti v kolonijah do 7 sedmih rib. Poleg tega imajo še eno vrlino, zelo so radovedni in vedno iščejo nove stvari za raziskovanje in zabavo. Če ste si za življenjskega sopotnika izbrali zlato ribico, morate le skrbeti zanjo in jo ljubiti, najboljši način, da drugemu živemu bitju izkažete naklonjenost je, da se tega zavedate.

hranjenje

Prehrano zlatih ribic v njihovem naravnem habitatu sestavljajo morske alge, žuželke, bakterije, deževniki, plankton in celo jajčeca drugih vrst. Z drugimi besedami, so vsejede ribe, saj imajo fizične lastnosti, ki jim omogočajo prilagajanje na katero koli vrsto hrane, bodisi živalskega ali rastlinskega izvora. Vendar pa jih v ujetništvu, v velikih akvarijih, običajno hranijo z ličinkami in posušeno zelenjavo.

Lastnosti zlate ribice, hranjenje in nega ▷➡️ Postposmo (3)

Če imate za hišnega ljubljenčka zlato ribico, vam ni treba skrbeti, njena prehrana lahko temelji na hrani, ki se prodaja za ribe v trgovinah za male živali ali tudi z omenjenim. Ne pozabite, da je lahko kombinirana prehrana rastlinskih in živalskih hranil v veliko pomoč za pravilen razvoj te vrste. Prav tako obstajajo dodatki, ki jih predpišejo veterinarji, ki so lahko zelo koristni za telo rib.

Zaradi tega lahko njihovo prehrano dopolnimo z živo hrano, kot so črvi, morske bolhe ali bakterije, ali z zelenjavo, kot sta solata in cvetača. Tudi, če ga želite razvajati, mu lahko občasno daste kozice. Sprva bo morda malce zadržan glede nove prehrane, vendar bo to preprosto iz čistega nezaupanja, saj mu bo čez dnevi začela biti všeč in bo pojedel vse, kar mu boste dali.

Plenilski vidik te ribe se lahko pojavi tudi v ujetništvu. Omenjeno je bilo že, da včasih požre jajčeca drugih vrst, občasno celo poje svoje mladiče. Zato moramo biti zelo previdni, da ne poje svojih mladičev, še manj pa tujih. V gnezditveni sezoni moramo imeti nadzor nad situacijo, da se to ne zgodi, saj lahko okolje med ribami v akvariju postane nekoliko sovražno.

Nazadnje, zelo pomemben vidik, ki ga je treba poudariti, je, da je treba te majhne ribe hraniti trikrat na dan in v zelo majhnih količinah. To je zato, ker zlate ribice hrano jedo le prve dve ali tri minute, ostalo zavržejo. Če se izognete tej praksi, boste preprečili, da bi se rezervoar zelo hitro umazal in vam ga ne bo treba tako pogosto čistiti. Poleg tega boste ohranili zdravje vašega ljubljenčka.

Razmnoževanje

Zlate ribice so jajcerodne živali, torej živali, ki se rodijo iz jajčeca, ki ga pusti mati. Pri razmnoževanju te ribe je nekoliko zapleteno, saj je razmnoževanje uspešno le, če je v najustreznejših razmerah, bodisi v naravnem habitatu bodisi v akvariju. V ribniku je na primer razmnoževanje veliko lažje. To je zato, ker se temperature lahko umetno spreminjajo, kar naredi najbolj optimalno okolje za odvijanje reprodukcijskega procesa.

Lastnosti zlate ribice, hranjenje in nega ▷➡️ Postposmo (4)

Zlate ribice imajo radi, da se ta postopek izvaja pri visokih temperaturah, poleg tega pa čakajo na pomlad, da razširijo svojo družino. Vendar pa ne smejo biti samo okoljski pogoji strogi, temveč bo odločilen dejavnik tudi pravilna prehrana, saj vpliva na rast rib. Zlati krapi dosežejo spolno zrelost med 1. in 3. letom starosti.

V nasprotju z navedenim ni razlike med dvorjenjem v njegovem naravnem habitatu ali zunaj njega. Zlata ribica je tista, ki vztraja in išče samico. Ko ji uspe, jo večkrat potisne ob skale ali alge, ki so naokoli, dokler ne uspe izleči jajčec. Nato jih samec oplodi tako, da na jajčeca položi svojo spermo, da se nato držijo alg, dokler se ne izležejo.

Izvalitev teh majhnih jajc traja približno tri dni, odvisno od temperature vode. Vendar preživi le nekaj mladičev. Ker so majhni, so ti mamci popolnoma neodvisni, prehranjujejo se z drugimi bakterijami, dokler končno še malo zrastejo. Po enem letu se zlati krapi že štejejo za odrasle ribe.

Nega

Da bi imele zlate ribice polno in dolgo življenje, potrebujejo določeno skrb, ki jo moramo kot njihovi lastniki zagotoviti. Zaradi tega morate imeti splošno znanje o vsej negi, ki jo potrebujejo, kot so velikost akvarij, dodatki, čiščenje, vzdrževanje in še veliko več. Prva stvar, ki jo je treba upoštevati, je, da je velik prostor bistvenega pomena za razvoj zlate ribice v ujetništvu. Za to boste potrebovali velik akvarij, vsaj 100 litrov ali več.

Prav tako je treba ta prostor okrasiti z grobim peskom in majhnimi kamni. Ne pozabite, da je za to ribo značilno, da je nekoliko počasna in nenehno plava, zato jo lahko poškoduje kamen, če ima ostre površine. Podobno, ko gre za akvarijske rastline, hišnemu ljubljenčku ne bi smeli prikrajšati gibanja. Nasad naj bo sestavljen iz skupine odp*rnih trdih listov, ker imajo te ribe nagnjenost k grizljanju vegetacije.

Po drugi strani pa je temperatura vode še en zelo pomemben dejavnik, saj lahko povzroči bolezen. Idealna temperatura je med 15 in 22 stopinjami, če se te meje presežejo, postanejo ribe bolj nagnjene k boleznim. Upoštevajte tudi, da čeprav je njegova nega precej enostavna, morate biti pri čiščenju akvarija potrpežljivi in ​​temeljiti.

Slabo čiščenje prostora, kjer živijo, je ena najpogostejših napak lastnikov teh hišnih ljubljenčkov. Ker se včasih uporabljajo različna čistilna sredstva, ki puščajo ostanke v akvariju, škodujejo zdravju rib in celo povzročijo njihovo smrt. Ne pozabite tudi, da je treba vsak okras, ki ga želite vključiti v življenjski prostor živali, predhodno razkužiti, saj bakterije, ki so zunaj vode, niso enake tistim v njej, lahko povzročijo, da se voda takoj kontaminira. .

Zlate ribice so bolj občutljive kot druge vrste rib, zato zahtevajo posebno nego. Poleg dobrega čiščenja akvarija moramo poskrbeti tudi za pravilno prehrano in visoko raven kisika, da bodo polno živeli. Podobno je bistveno, da ne presežete števila populacije v akvariju. Čeprav je ta vrsta rib precej miroljubna z ostalimi svojimi vrstami, se v primeru prekoračitve ustrezne količine rib nobena ne bo mogla udobno premikati po rezervoarju, zaradi česar bodo med seboj agresivne.

Končno jih poskušajte nenehno opazovati, saj je vsaka nepravilnost, ki se pojavi na njih, lahko simptom težave ali stanja. Upoštevajte, da so zlate ribice hišni ljubljenčki, ki jim v oskrbo ni treba vlagati velikih vsot denarja, saj so precej preproste, vendar zahtevajo, da ste zelo strogi pri čiščenju in prehranjevalnih navadah. Če jim zagotovite najbolj optimalno oskrbo, lahko živijo več let.

Če vam je bil ta članek všeč, ne zapustite brez prvega branja:

Ribe s hladno vodo

Značilnosti kitovega morskega psa

Morski konjiček


Lastnosti zlate ribice, hranjenje in nega ▷➡️ Postposmo (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5684

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.